Steylaerts verdrievoudigt opslagcapaciteit binnen bestaande muren

06 September 2011 - 13.47 u.

Als gevolg van een aantal overnames en door de jaarlijkse exponentiële groei, barstte het logistieke centrum van Steylaerts uit zijn voegen. Aangezien het perceel tot op de laatste meter was volgebouwd, moest er een oplossing gezocht worden binnen de bestaande muren.

Tegelgigant Steylaerts viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag en stelt ongeveer 50 mensen te werk. Op minder dan tien jaar vertienvoudigde dit bedrijf haar omzetcijfers en groeide het uit tot de grootste tegelhandel in Vlaanderen.
Voor de herinrichting van het magazijn deed Steylaerts beroep op de kennis van BITO Systems die met een mobiel palletstellingensysteem een oplossing bood op de groeipijnen van de tegelhandelaar.

Grotere volumes zorgen voor gebrek aan opslagcapaciteit

In 2008 bouwde Steylaerts een nieuw logistiek centrum dat door BITO werd ingericht met palletstellingen. Door een overname en een sterke jaarlijkse groei, raakte de capaciteit van het magazijn echter al snel verzadigd en moest er een oplossing gezocht worden.
Peter Steylaerts, zaakvoerder van Steylaerts: Door grotere aankoopvolumes en snellere stockmutaties bleken deze stellingen al snel gevuld. We wilden een aankoop of bouw van een nieuw magazijn vermijden. Bovendien kon ons bestaande magazijn niet worden uitgebreid. Het perceel is momenteel immers maximaal benut: het grenst vooraan aan de straat en achteraan bevindt zich een verkaveling. De opslagcapaciteit diende dus binnen de bestaande muren verhoogd te worden. Het oude systeem moest worden veranderd.”

Mobiele palletstellingen voor maximale benutting van de ruimte

Ive Benoy, Manager Engineering bij BITO Systems: “De architectuur van het gebouw vormde een  grote uitdaging bij Steylaerts. De driehoekige structuur zorgt er immers voor dat de mogelijkheden voor plaatsing van stellingen beperkt zijn. Er moest creatief te werk gegaan worden.”

Om de ruimte maximaal te benutten werd daarom gekozen om te werken met mobiele palletstellingen. “Mobiele palletstellingen waren hier de aangewezen compacte opslagmethode. In de hele ruimte is maar één gang noodzakelijk om alle pallets individueel te kunnen bereiken, wat de opslagcapaciteit drastisch vergroot. Bovendien kan je de pallets lukraak door elkaar plaatsen: de flexibiliteit blijft maximaal. Het is de eerste keer dat we een mobiele palletstelling plaatsen in België. Het is dus een primeur voor Steylaerts”, zegt Ive Benoy.

De mobiele palletstellingen bij Steylaerts zijn opgebouwd uit drie verrijdbare wagens en één vaste stellingrij. Op elke mobiele wagen staat een dubbele palletstelling die bestaat uit zes secties met vijf niveaus per sectie. Door het hoge gewicht van de beladen pallets moesten de palletstellingen een grote draagkracht hebben. Zo kan elk liggerpaar tot 3.600 kg dragen en de sectiebelasting reikt tot 14.400 kg. Het hele systeem biedt ruimte aan 630 pallets. “Vroeger konden we in dezelfde ruimte slechts 200 pallets opslagen. Als we de blokstapeling naast de verrijdbare stellingen meerekenen komen we nu op zo’n 800 pallets. Onze capaciteit is hier dus verviervoudigd!”, weet Peter Steylaerts.

Een ‘slow start and stop’-functie speelt in op het gewicht die de verrijdbare palletstellingen moeten dragen. Deze functie zorgt ervoor dat de gang van de stelling traag kan vertrekken en stoppen. Hierdoor wordt de gebruikte stroom gelijkmatiger verdeeld en is de kracht die wordt uigeoefend op de stellingen minimaal, wat de levensduur ten goede komt.

Compacte opslag van fast movers in palletdoorrolstellingen

Steylaerts heeft een grote voorraad aan tegellijmen en voegproducten die vroeger opgeslagen werden in palletstellingen. Om deze fast movers compacter op te slaan, voorzag BITO Systems palletdoorrolstellingen in het magazijn. “Lijmen en voegproducten volgen het FiFo-principe. De doorrolstellingen maken de controle op de houdbaarheid een stuk eenvoudiger. Bovendien wonnen we heel wat ruimte door het wegvallen van overbodige stellinggangen”, aldus Peter Steylaerts. De palletdoorrolstellingen bestaan uit drie secties van vijf niveaus hoog en vier pallets diep. In totaal kan Steylaerts hier nu 60 pallets zeer compact opslaan.

Overdonderd door het resultaat

De werken die BITO uitvoerde, duurden drie maanden. Om de mobiele stellingen te kunnen monteren, is een speciale fundering nodig. Het bestaande beton moest daarom uitgebroken en helemaal vernieuwd worden. Steylaerts deinsde hiervoor niet terug. Hoewel het beton er nog maar twee jaar lag, stonden ze toch open voor deze oplossing.

Een deel van het materiaal dat in het magazijn stond, moest gedurende de werken tijdelijk op een andere plaats opgeslagen worden. Om de periode van plaatsing van de verrijdbare stelling te overbruggen, werden er tegen de buitengevel ruim 100 lopende meter nieuwe outdoor palletstellingen geplaatst. Deze worden vandaag nog steeds gebruikt en zorgden eveneens voor de verhoging van de opslagcapaciteit.

De plaatswinst die de nieuwe inrichting heeft opgeleverd is onbeschrijflijk. Onze opslagcapaciteit verdriedubbelde van 1.200 palletplaatsen naar 3.600 (of van 50 000 m² opslagcapaciteit aan tegels naar 150 000 m²) zonder de aankoop of bouw van een nieuw magazijn. We benutten de capaciteit van ons magazijn nu optimaal. Onze ambitie is om de omzet tegen 2013 nog met 30% te laten groeien, dus of het de laatste keer is dat we de hulp van BITO inschakelen, is nog niet zeker”, lacht Peter Steylaerts.

 

Lees meer over andere oplossingen of vraag uw eigen advies ter plaatse.