Sterke en stapelbare bakken bezorgen Twin Disc ruimtewinst

24 May 2013 - 13.29 u.

Twin Disc produceert en verkoopt transmissie-systemen voor scheepvaartmotoren. De productievestiging heeft een flinke stap gezet richting een ‘lean’ productieproces door stalen bakken te vervangen door BITO-kunststofbakken.

Lean productieproces met efficiënt bakkensysteem

Twin Disc produceert en verkoopt transmissie-systemen voor scheepvaartmotoren. Dankzij de medewerking van BITO heeft de productievestiging in Nijvel een flinke stap gezet richting een ‘lean’ productieproces. Een gestructureerde aanpak om ondermeer de efficiëntie van de productiepro- cessen te vergroten.

Onderdeel van deze aanpak was de zoektocht naar een alternatief bakkensysteem. Twin Disc maakte tot dan toe nog gebruik van zware, logge stalen bakken, waarvan het formaat niet was afgestemd op de inhoud. Kleine onderdelen waren nauwelijks terug te vinden in de bakken, terwijl grote onderdelen er niet eens in pasten. Soms raakten producten zelfs beschadigd. Dat de stalen bakken niet stapelbaar waren en geen ruimte boden voor een identificatielabel, zorgde voor groot ongemak. Twin Disc ging op zoek naar een betrouwbare partner met een betere oplossing.

Grote draagkracht, XL volume

De zoektocht van Twin Disc eindigde bij BITO Systems. “BITO is de enige producent en leverancier van bakken met een draagkracht die is aangepast aan de zware onderdelen die we produceren. Na een testfase van ongeveer zes maanden, waarbij we een tiental bakken hebben uitgeprobeerd in verschillende fases, hebben we voor XL-bakken van BITO gekozen”, vertelt Thierry Colassin, hoofdvan de assemblage bij Twin Disc in Nijvel.

Belangrijkste reden om voor deze blauwe XL-stapelbakken te kiezen, zijn de Euro-afmetingen (800 mm lengte x 600 mm breedte x 220 mm hoogte) en het grote binnenvolume van 91 liter. Daarnaast hebben de bakken ergonomisch gevormde, open handgrepen waardoor ze gemakkelijk te verplaatsen zijn.

Meer ruimte, minder zoeken

Conform de wens van Twin Disc heeft BITO de bakken aan alle vier zijden voorzien van labelhouders. Bovendien zijn alle bakken voorzien van een dubbele bodem, waaraan indien gewenst gemakkelijk pallet-voeten kunnen worden geschroefd. Om ook kleinere producten goed te kunnen opslaan, heeft BITO inlegbare scheidingen meegeleverd. De bakken hebben een draagkracht van 200 kilogram en zijn stapelbaar tot 800 kilogram, wat voor een efficiënter ruimtegebruik zorgt.

In totaal heeft BITO 500 exemplaren geleverd, allemaal voorzien van Twin Disc-logo. Volgens Thierry Colassin heeft deze oplossing talrijke voordelen: “Dankzij de stapelbaarheid hebben we maar liefst 100 vierkante meter gewonnen, wat één van onze basisvereisten was. Het gebruik van etiketten op de bakken zorgt ervoor dat we aanzienlijk minder tijd kwijt zijn met zoeken naar producten. Dankzij de kunststof bakken en de inlegbare scheidingen is ook het probleem van de beschadigde onderdelen flink gereduceerd.”

Indien u uw productie en assemblage eveneens meer op elkaar wenst af te stemmen, neem vrijblijvend contact met ons op.