Warenhuisketen creëert grotere efficiëntie in distributiecentrum

23 February 2015 - 14.12 u.

Warenhuisgroep Mestdagh heeft zijn distributiecentrum in België met de helft uitgebreid. De vernieuwde site biedt Mestdagh vandaag niet alleen meer ademruimte, de nieuwe doorrolstellingen van BITO stellen de organisatie ook in staat om in de toekomst met name slow movers compacter op te slaan en efficiënter te verzamelen.

Warenhuisketen Mestdagh breidt uit

Groupe Mestdagh bestaat al meer dan 100 jaar en baat vandaag 81 warenhuizen uit in België. Daarnaast heeft Mestdagh in 2010 maar liefst 16 winkels van Carrefour overgenomen. Alle warenhuizen krijgen hun goederen aangeleverd vanuit het distributiecentrum in Gosselies. Het gaat hier om enerzijds droge producten en anderzijds verse producten. Diepvriesgoederen krijgen de winkels via de logistieke dienstverlener van Carrefour.

Uitdagingen door uitbreiding

De snelle groei van de voorbije jaren zorgde er voor dat de beschikbare ruimte niet meer volstond.

 • forse uitbreiding assortiment:
  25 tot 40% extra referenties
 • overname belevering aan 16 nieuwe winkels:
  stijging volume met ruim 30%

Bovendien is er de wens het aantal winkels de komende jaren nog uit te breiden tot een 100-tal vestigingen! Om die redenen besloot Groupe Mestdagh zowel het magazijn met droge producten als het magazijn met verse producten fors uit te breiden: Het magazijn met droge producten werd met 30% vergroot tot 35.000m². De oppervlakte van het magazijn met verse producten verdubbelde tot zo’n 16.000m². Verder kwamen er zo’n 40 medewerkers bij, goed voor een totaal van ca. 160 mensen. In de uitbreiding werd zo’n 25 miljoen euro geïnvesteerd.

Doorrolstellingen voor droge voeding

In het magazijn met verse voeding – goed voor zo’n 5.000 referenties – werkt Groupe Mestdagh hoofdzakelijk op basis van crossdocking. Orders worden er verzameld via voicepicking. Dagelijks worden de winkels met verse producten bevoorraad. Na de uitbreiding werd die manier van werken – die voor Mestdagh prima werkt – integraal behouden.

Het magazijn met droge goederen daarentegen werkt op een heel andere manier. In dat magazijn worden ca. 12.000 referenties opgeslagen en verzameld. Goederen die tot 17.30u. op dag A door de winkels besteld worden, worden in principe op dag B geleverd. De eerste winkels worden beleverd vanaf 8u., tegen 14u. kan de orderpicking worden afgerond.

Doorrolstelling Mestdagh

In de nieuwe situatie wilde Mestdagh vooral wat de slow movers betreft – goed voor zo’n 4.000 referenties in totaal – efficiënter gaan werken. Daarom heeft men gekozen voor de dynamische doorrolstellingen van BITO.

 • De doorrolstellingen laten Mestdagh vandaag toe om de slow movers een stuk efficiënter en op een ergonomisch niveau te verzamelen, zonder een speciaal 'man-up-toestel'.
 • Qua opslagcapaciteit laten de doorrolstellingen toe om op dezelfde ruimte ongeveer het dubbele aan producten op te slaan.
 • Bovendien heeft Mestdagh sinds de komst van de doorrolstellingen de voorraad slow movers die wordt aangehouden fors kunnen verlagen.
  “Vroeger kregen we die goederen altijd per pallet of halve pallet, nu bestellen we vaker bij de leverancier in kleinere hoeveelheden. Terwijl we door het partnership met Carrefour wel van synergieën blijven genieten.”

Finetunen

“Vandaag zijn we druk bezig onze nieuwe organisatie aan het finetunen. We hebben nog wat werk om de voorraad in de doorrolstellingen goed te balanceren. Bovendien is er werk aan de winkel om de voorraadniveaus nog naar beneden te krijgen. We hebben ook wat zaken in ons Warehouse Management System moeten veranderen, want de voorraad moet nu zeer nauwkeurig zijn.  Maar we zijn er nu al van overtuigd dat we de juiste keuzes hebben gemaakt”, besluit Stephane Henry, supply chain directeur.
“Sowieso zijn we geen voorstander van grote mechanisering. Enerzijds omdat we zelf niet de schaalgrootte hebben, anderzijds omdat we, rekening houdend met de zeer grote schommelingen binnen onze sector, een optimale flexibiliteit willen behouden. Wat dat betreft zitten we met de combinatie van doorrolstellingen met onze vertrouwde werkwijze voor de sneller lopende producten momenteel helemaal goed.”

Vragen over dit artikel of u wenst zelf advies ter plaatse?
Contacteer ons op 03 870 99 00 of info@bitosystems.com