Lean manufacturing mogelijk dankzij BITO XL-bakken

23 October 2012 - 10.31 u.

Twin Disc International, gespecialiseerd in de productie van mechanische transmissie onderdelen voor de scheepvaart, doet beroep op de kennis van BITO Systems nv.

Twin Disc International is een Amerikaanse onderneming, die ruim 50 jaar vanuit Nijvel (België) opereert. Het bedrijf is wereldleider op vlak van ontwikkeling, productie en verkoop van mechanische transmissie onderdelen voor de scheepvaart. Dit ondermeer voor de commerciële en militaire maritieme markt, maar ook voor eigenaars van plezierjachten, de overheid en de industriële sector.

Recent maakte Twin Disc de omschakeling naar lean manufacturing, een productiesysteem dat hoogstaande kwaliteit, lage kosten en betrouwbare en korte levertermijnen garandeert met een minimum aan middelen. Deze switch droeg bij tot een efficiëntere aanpak van de productie binnen het bedrijf.

Anderzijds werd ook het bestaande bakkensysteem doorgelicht. Thierry Colassin, hoofd van de assemblage bij Twin Disc in Nijvel, licht toe: “De stalen bakken waarover we destijds beschikten, waren qua formaat niet afgestemd op de onderdelen die we produceren. Kleine onderdelen lagen er wat ‘verloren’ in, grotere pasten er daarentegen niet in. Tandwielen liepen soms beschadiging op. Bovendien waren de bakken log, niet stapelbaar en konden we geen identificatievignet toevoegen om achteraf na te gaan welke bak welke inhoud bevatte.” In die optiek ging het bedrijf actief op zoek naar een betrouwbare partner om dit probleem aan te pakken.

Gepersonaliseerd en Xtra Large

Twin Disc kwam bij deze zoektocht terecht bij BITO Systems. “BITO is de enige leverancier van bakken die een draagkracht hebben die aangepast is aan de onderdelen die we produceren. Na een testfase van ongeveer 6 maanden, waarbij we een tiental bakken uitprobeerden in verschillende fases, opteerden we voor de XL-bakken”, zegt Thierry Colassin.

Deze blauwe XL-stapelbakken uit polipropyleen met de opdruk van het logo van Twin Disc, droegen de voorkeur van het bedrijf, om tal van redenen:

  • de Euro-afmetingen (800 mm lengte x 600 mm breedte x 220 mm hoogte)
  • het binnenvolume van 91 liter
  • een ergonomisch gevormde, open handgreep waardoor ze gemakkelijk te verplaatsen zijn.
  • etikethouders aan alle zijden
  • een dubbele bodem, waaraan gemakkelijk palletvoeten kunnen worden bevestigd door middel van een eenvoudige schroefmontage
  • inlegbare scheidingen om kleinere producten te stockeren

De opslagruimte werd geoptimaliseerd doordat de XL-bakken een gewicht kunnen dragen tot 200 kg en stapelbaar zijn tot 800 kg. BITO leverde 500 exemplaren. Hoewel de terugverdientijd moeilijk te bepalen valt, ziet Thierry Colassin talrijke voordelen aan dit systeem: “Dankzij de stapelbaarheid hebben we maar liefst 100 m² gewonnen. Dit was een van onze basisvereisten. Het gebruik van etiketten op de bakken zorgt ervoor dat we aanzienlijk minder tijd verliezen aan het zoeken van producten. Ook het probleem van de beschadigde stukken reduceerden we door te kiezen voor de XL kunststof bakken met inlegbare scheidingen.”

Verder ziet Thierry nog twee bijkomende praktische voordelen: “BITO produceerde deze kunststof bakken met waterafvoergaatjes, waardoor we ze gemakkelijk kunnen onderhouden en afwassen en de productiemedewerkers netter kunnen werken. Ondanks de performante draagkracht, zijn de bakken toch licht in gewicht en dus bijgevolg snel te verplaatsen. Iets wat ondenkbaar was toen we de stalen bakken gebruikten en we dikwijls een handpallettruck of heftruck moesten inschakelen”, lacht Thierry Colassin.

Enkele oude stalen bakken doen nog steeds dienst bij Twin Disc. “Maar deze zullen niet vervangen worden, omdat ze de zwaarste onderdelen dienen te stockeren”, besluit Thierry Colassin.

 

Lees meer over de BITO-oplossingen of contacteer ons voor advies ter plaatse!

Tel. 03 870 99 00

 

Contacteer ons

BITO Systems nv
Boomsesteenweg 97

BE-2630 Aartselaar

Tel:  +32 (0)3 870 99 00
Fax: +32 (0)3 870 99 01

Route    |    Contacteer ons  

Bekijk ons op    

  

             

Adviserend bezoek?