Herinrichting bezorgt REMA meer opslagcapaciteit

25 July 2014 - 10.27 u.

Rema Holland biedt een uitgebreid assortiment hijs- en hefmiddelen, oplossingen voor intern transport en valbeveiligingen. Door de groeiende voorraad was er nood aan een herinrichting van het magazijn. Op 6 weken tijd werden BITO-stellingen en -entresolvloeren geleverd en geïnstalleerd waardoor REMA meer opslagcapaciteit heeft en veel efficiënter kan opereren.

Uitbreiding productassortiment

Van takels en kettingen tot heftafels en handpallettrucks: een tweehonderd pagina’s dikke catalogus laat zien dat REMA Holland over een breed assortiment aan hijs- en hefwerktuigen beschikt. De groothandel uit Maastricht beschikt over een assortiment van ongeveer 2500 artikelen, die allemaal in het magazijn op voorraad liggen. Daarnaast vindt hier assemblage plaats waardoor ze razendsnel takels met elk gewenste hoogte leveren. Per dag versturen ze gemiddeld zeventig tot tachtig pakketten.

REMA beschikt over 2 magazijnen die ruim 2500 vierkante meter beslaan, wat de afgelopen jaren niet genoeg bleek te zijn om de groei van de voorraad op te vangen.  In het voorjaar van 2013 besloot men tot een herinrichting van het magazijn.   

“Een andere indeling van het magazijn zorgt voor meer opslagruimte. Daar komt bij dat een groot deel van de stellingen nog uit 1975 stamde. We vroegen ons af hoe veilig die nog waren”, licht Dullens; directeur van REMA, zijn besluit toe.

Meer ruimte voor grijpvoorraad

  • BITO heeft de bestaande, verouderde palletstellingen verwijderd en in plaats daarvan een nieuw opslagsysteem voor grijpvoorraad zoals takels, haken, kettingen en hijsbanden gecreëerd. Dit systeem bestaat uit palletstellingen met een hoogte van 2,5 meter en vier opslagniveaus. In totaal telt dit systeem 200 opslaglocaties.
  • Bovenop de palletstellingen is een entresolvloer gemonteerd, die wordt gebruikt voor de opslag van bulkvoorraad. Onder de entresolvloer staan de grote, volumineuze producten die niet in palletstellingen passen.
  • Daarnaast heeft BITO legbordstellingen geplaatst.

Voordelen:

  • kleinere loopafstanden voor orderpickers en assemblagemedewerkers door de grijpvoorraad dichter bij hun werkplekken op te slaan
  • vergroting op vloeroppervlakte door entresolvloeren (extra 400 m²)
  • klanten sneller en efficiënter kunnen bedienen

Kunststofbakken voor zware lasten

Behalve stellingen en entresolvloeren heeft BITO ook 56 grootvolumebakken geleverd (type SL, 800 x 600 mm), geschikt voor zware lasten.

  • REMA gebruikt ze om de grijpvoorraad van onder meer haken en sluitingen in op te slaan, wat betekent dat de gewichten per bak kunnen oplopen tot meer dan 150 kilogram.
  • Ze staan drie hoog en vier hoog opgestapeld naast de andere grijpvoorraad. Dankzij een pickopening kunnen de medewerkers van REMA eenvoudig de benodigde haken en sluitingen eruit halen.

“Voorheen lagen deze producten gewoon in dozen, maar die scheuren uit door de grote gewichten. Daar hebben we nu geen last meer van”, vertelt Dullens.

In zes weken gerealiseerd

De totale herinrichting is in niet meer dan zes weken gerealiseerd.
De operatie moest snel worden uitgevoerd  omdat REMA de huur van een externe opslaglocatie al had opgezegd.

"Van de drie magazijninrichters waarmee we hebben gesproken, was BITO de enige die snel genoeg kon leveren. Daarnaast hebben ze een goede projectplanning opgesteld, die voorzag in een gefaseerde aanpak zodat onze operatie gewoon kon doorgaan”, aldus Dullens, die aangeeft dat snelheid zeker niet het enige criterium was om voor BITO te kiezen. “BITO staat voor kwaliteit. De stellingen zijn gebouwd met Duitse ‘gründlichkeit’, en dat zie je. Met name vanuit technisch oogpunt ben ik overtuigd van de juistheid van de keuze. Bovendien is BITO een partij die zijn afspraken nakomt.”