BITO-Doorrolstellingen voor zowel kratten als pallets bij voedingsbedrijf

17 June 2014 - 13.54 u.

Slagerijketen Renmans heeft in Suarlée een nieuw distributiecentrum geopend voor de belevering van 140 filialen in Wallonië en Luxemburg. Het distributiecentrum is grotendeels ingericht met speciaal ontwikkelde doorrolstellingen van BITO. Deze doorrolstellingen kunnen namelijk tegelijkertijd voor zowel kratten als pallets worden gebruikt!

Wie is Renmans?

Renmans is een Belgische slagerijketen. De slagerijen van Renmans bevinden zich altijd naast een Aldi-filiaal. Het familiebedrijf bereidt het vers vlees op ambachtelijke wijze ter plekke in elke slagerij, maar verkoopt ook vleeswaren, verse salades en bereide gerechten variërend van opgevulde aardappelen tot lasagne.

De verdeling van hun vleeswaren wordt uitbesteed aan logistiek dochterbedrijven. Eén daarvan is Meatservice Distribution, dat de belevering van 140 filialen in Wallonië en Luxemburg overneemt. In Suarlée (B) is daarvoor een volledig nieuw, ecologisch en duurzaam distributiecentrum van 3500 vierkante meter gebouwd.

“Dankzij dit derde distributiecentrum kunnen we de transportkosten en CO2-uitstoot sterk verminderen, terwijl tegelijkertijd de service richting de filialen stijgt. De helft van de 140 filialen ligt binnen een straal van slechts vijftig kilometer rondom Suarlée”, verklaart Dirk Bracke, de logistiek verantwoordelijke.

Snel schakelen dankzij doorrolstellingen

BITO Systems heeft het distributiecentrum ingericht met speciaal ontwikkelde doorrolstellingen die voor zowel pallets als kratten kunnen worden gebruikt. Voor het grootste deel van het 380 artikelen tellende assortiment volstaat één kanaal waarop vier stapels van vijf kratten achter elkaar passen. Voor snellopers heeft Renmans de mogelijkheid om twee kanalen naast elkaar samen te voegen en daarin twee pallets met in totaal acht stapels kratten te plaatsen. 

“Deze doorrolstellingen bieden ons de mogelijkheid om snel te schakelen, bijvoorbeeld als het opeens mooi weer wordt en de vraag naar barbecue-producten snel toeneemt of bij het wisselen van de seizoenen. We hoeven dan niet twee kanalen handmatig te vullen met acht stapels kratten, maar kunnen met een heftruck snel twee pallets erin zetten. Dat scheelt heel veel werk en is zeer ergonomisch”, vertelt de heer Bracke.

De doorrolstellingen beschikken over een aantal slimme voorzieningen:

  • Aan de achterkant is bijvoorbeeld een krattenstop aangebracht, die voorkomt dat de eerste kratten al naar voren rollen terwijl een medewerker nog bezig is om de kratten te stapelen. Deze mechanische krattenstop is in het midden van elk kanaal geplaatst, zodat die geen blokkade vormen als een pallet in de doorrolstelling wordt geplaatst.
  • Daarnaast heeft BITO een speciale palletseparator ontwikkeld die tussen de kanalen is gemonteerd. Deze palletseperator scheidt de pallets van elkaar, zodat de voorste pallet ongehinderd door de druk van de achterste pallet kan worden uitgenomen. Net als de krattenstop kan ook deze mechanische palletseperator met de voet worden bediend. Verder zijn er retourbanen gemonteerd voor de lege europallets zodat de medewerkers er niet mee hoeven te sleuren.

Volledig opklapbare rollenbanen

Renmans maakt in zijn distributiecentrum in Londerzeel al langer gebruik van doorrolstellingen die voor zowel kratten als pallets kunnen worden gebruikt. BITO heeft het opslagsysteem op verschillende punten verbeterd, waarvoor de hulp is ingeschakeld van de ontwikkelafdeling van het hoofdkantoor in Duitsland. Daarnaast heeft BITO de doorrolstellingen eerst getest in een proefopstelling voordat ze zijn geïnstalleerd.

"Een belangrijke verbetering is dat de rollenbanen nu volledig opklapbaar zijn, zodat we de vloer onder de stellingen eenvoudig kunnen reinigen. Als distributeur van voedingsmiddelen is hygiëne immers erg belangrijk”, vertelt Dirk Bracke.

Magazijninrichting

  • De doorrolstellingen in het nieuwe distributiecentrum van Renmans tellen 400 kanalen. Daarvan bevinden er zich 300 op grondniveau, verdeeld over twee gangen.
  • Boven de doorrolstellingen zijn conventionele palletlocaties gemonteerd, bestemd voor de bulkvoorraad. Een stalen rooster voorkomt dat deze goederen omlaag kunnen vallen en garanderen de veiligheid van de orderpickers die aan het werk zijn.
  • In één gang is aan een zijde een tweede niveau doorrolstellingen gemonteerd met nog eens 100 kanalen.

“Die zijn alleen geschikt voor kratten en bestemd voor langzaamlopers. Op advies van BITO hebben we op dit niveau gekozen voor doorrolstellingen op basis van kunststof wielen in plaats van stalen rollen. Dat scheelt niet alleen in kosten, maar vergroot ook de flexibiliteit omdat we de liggers met rollen kunnen verschuiven en de breedte van de kanalen kunnen aanpassen”, licht Dirk Bracke toe.

Zeer korte loopafstanden

De doorrolstellingen zijn voorzien van pick-to-light-displays. Op het moment dat Renmans start met orderpicken voor een filiaal, geven de displays aan hoeveel de orderpickers moeten picken.


Dirk Bracke: “In de beide gangen picken we zowel op krat- als stuksniveau. Een rood lampje geeft aan hoeveel kratten we moeten picken, een groen lampje het aantal stuks. Alle gepickte artikelen worden met barcodescanning gecontroleerd op kwaliteit en conformiteit voordat ze naar de automatische krattenstapelaar getransporteerd worden.”

Het nieuwe distributiecentrum is sinds eind maart 2014 vier dagen per week gedurende negen uur per dag operationeel. Circa twintig medewerkers zorgen ervoor dat gemiddeld 105.000 kilogram levensmiddelen per week verdeeld worden over 140 filialen.

Dirk Bracke:“Dit concept stelt ons in staat om uiterst efficiënt te werken. Doordat we zowel kratten als pallets in de doorrolstellingen kunnen plaatsen, zijn de loopafstanden zeer kort. Dankzij de combinatie met pick-to-light hebben onze mensen nu hun handen vrij voor het orderpicken.”, aldus Dirk Bracke, die aangeeft dan ook weer gebruik te maken van BITO’s doorrolstellingen. “BITO levert producten met een hoge kwaliteit en grote flexibiliteit, en de totale projectbegeleiding is uitstekend. Bovendien produceert BITO alles zelf, wat met name bij dit soort speciaal ontwikkelde stellingen een groot voordeel is. Dat zorgt voor korte lijnen en een grotere kans op succes.”

 

Heeft u vragen over deze case of interesse in de BITO-producten?
Contacteer ons op 03 870 99 00.