BITO Systems monteert eerste “PROmotion”- shuttle bij Cosucra Groupe na lancering op CeMAT in mei

21 June 2011 - 13.37 u.

BITO Systems start in juli met het plaatsen van haar eerste “PROmotion”-shuttle systeem bij voedingsverwerkingsbedrijf Cosucra Groupe Warcoing, nadat dit nieuwe product in mei werd voorgesteld op de intralogistieke beurs CeMAT in Hanover.

De shuttle is een aangedreven unit die pallets kan verplaatsen in een stellingkanaal. Ze werkt autonoom op een batterij en wordt op afstand bestuurd door de heftruckchauffeur.

Het BITO-shuttle-systeem is een oplossing voor het opslaan van pallets in diepe kanalen. Het biedt een alternatief voor inrijstellingen, push-back en doorrolstellingen voor pallets. Met de BITO-shuttle kan ook het FIFO (first in first out) of LIFO (last in first out) principe toegepast worden. De shuttle-techniek wordt vaak toegepast wanneer er voor één product een veelvoud van pallets op voorraad gehouden wordt.

Waarom er voor de shuttle-techniek gekozen wordt, hangt af van meerdere factoren: het bevoorradingspatroon, het orderverzamelpatroon, de gewenste snelheid van handelen, de beschikbare hoogte, het vermijden van aanrijschade, enz.

Bij Cosucra speelde vooral de gegroepeerde aanvoer van productbatches uit de productie en de opslagdensiteit een rol. Bij een stellingblok, bediend door een shuttle, is er geen helling vereist. Hierdoor is het mogelijk een volledig niveau pallets extra te voorzien. De beschikbare ruimte wordt hiermee volledig benut.

 

Intelligente en veilige opslagassistent

BITO heeft in de ontwikkelfase samengewerkt met het Duitse BGHW (comité voor transport en opslagtechnologie) om unieke veiligheidstechnieken te ontwikkelen. Zo is de BITO-shuttle naast de gebruikelijke sensoren extra uitgerust met omgevings- laserscanners die personen en voorwerpen tot 2 meter voor de shuttle detecteren en de remmen, indien nodig, tijdig in werking stellen.

Het is net deze extra functie die de “PROmotion”- shuttle van BITO uniek en vooruitstrevend maakt. De BITO-shuttle is de eerste shuttle die door dit comité werd goedgekeurd.

 

Een project op maat

In juli zal BITO bij Cosucra Groupe Warcoing, een Belgische groep die gespecialiseerd is in het ontwikkelen, produceren en promoten van natuurlijke ingrediënten uit chicorei en gele erwt, haar eerste shuttle plaatsen. Het bedrijf wordt geconfronteerd met een sterke stijging van de verkochte volumes. De ‘custom-made’ oplossing van BITO zal bestaan uit een mix van twee systemen: inrijstellingen op grondniveau van 10 pallets diep en een shuttle-systeem voor de bovenliggende niveaus.