Farmaceutische groothandel gebruikt 45.000 nestbare bakken van BITO

29 August 2013 - 13.59 u.

Mediq voorziet elke dag vijfhonderd Nederlandse apotheken, ziekenhuizen, enz. van medicijnen en medische hulpmiddelen. Voor het transport van de goederen zet de farmaceutische groothandel gepersonaliseerde kunststof MB-bakken van BITO in.

Gekleurde bakken bezorgen Mediq herkenbaarheid in distributie

Voor een efficiënte en veilige distributie van geneesmiddelen heeft het distributiecentrum van Mediq in Oss 45.000 nestbare kunststof bakken van BITO aangeschaft. Alle bakken zijn voorzien van het Mediq-logo en uitgevoerd in vier verschillende kleuren, waaronder de petrol huisstijlkleur van de farmaceutische groothandel.  Elke kleur is bestemd voor een andere toepassing, zoals het transport van gekoelde en gevaarlijke stoffen.

Mediq voorziet elke dag vijfhonderd Nederlandse apotheken, ziekenhuizen, enz. van medicijnen en medische hulpmiddelen. Voor het transport van de goederen zet de farmaceutische groothandel kunststof MB-bakken van BITO Systems in. De reden heeft alles te maken met kosten en duurzaamheid. “We kunnen onze producten ook uitleveren in dozen, maar die ben je na elke uitlevering kwijt. Deze bakken van BITO zijn meermalig inzetbaar een voorkomen dus heel veel afval. Ze zijn ruim en sterk, goed stapelbaar en hebben een prima prijs/kwaliteit-verhouding”, vertelt Rudi Post, hoofd bedrijfsbureau operations en facilitair van Mediq.

BITO-distributiebak  

Voor nationaal en lokaal transport

Voor de nationale distributie gebruikt Mediq maar liefst 42.000 MB-bakken, waarvan er elke dag vanuit het dc in Oss ruim 3.000 worden uitgeleverd. Alle bakken zijn 323 millimeter hoog, 600 millimeter lang en 400 millimeter breed, zodat er vier op een pallet passen. De bakken zijn nestbaar en worden afgesloten met oplegdeksels.

Sinds kort zet Mediq ook 2500 bakken in voor het lokale transport van apotheken naar grote klanten in de directe omgeving zoals verzorgingstehuizen. Deze bakken zijn de helft kleiner dan de bakken in het nationale distributienetwerk. Bovendien zijn ze voorzien van klapdeksel in plaats van oplegdeksel.

Kleuren en opdruk op maat

De vorm en de maatvoering van de bakken is standaard, maar de uitvoering is door BITO volledig aangepast aan de wensen van Mediq. Verreweg de meeste bakken in het nationale distributienetwerk, 40.000 stuks, zijn voorzien van de petrol huisstijlkleur en het logo van Mediq. Dit zijn de standaard bakken die het meest worden ingezet. Daarnaast gebruikt Mediq 900 lichtblauwe bakken die bestemd zijn voor gevaarlijke stoffen.   

Tot slot gebruikt Mediq oranje en rode bakken voor medicijnen die gekoeld vervoerd moeten worden. Deze bakken zijn voorzien van een speciaal ontwikkelde koelbox die precies in de kunststof bak past. “De producten in de oranje bakken blijven 24 of 48 uur op de juiste temperatuur, zodat we daarmee de feestdagen kunnen overbruggen. In de rode bakken blijft de inhoud zelfs 72 uur op temperatuur, geschikt voor de weekenden. Dankzij de afwijkende kleuren zien de apothekers in één oogopslag welke bakken ze als eerste moeten uitpakken.”

Tegen een stootje bestand

De bakken zijn door BITO aan alle vier zijden voorzien van barcodes, zodat ze tot aan de eindbestemming volledig kunnen worden getraceerd. Vanuit Oss gaan de bakken naar één van de zes depots die Mediq in Nederland heeft. Daar worden alle bakken gescand en vervolgens per rit uitgesorteerd. Met bestelauto’s brengt Mediq de bakken tot slot naar de apotheken, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en huisartsen. De lege bakken van de vorige dag, die in geneste vorm 75 procent minder ruimte in beslag nemen, gaan direct mee retour. Post prijst de kwaliteit van de BITO-bakken. “Ze kunnen tegen een stootje, en dat is nodig ook. Tijdens het orderpicken, sorteren en transport hebben de bakken soms flink wat te verduren. Niettemin gaan ze jarenlang mee”, ervaart Post.

 

Vragen? Bel ons (+32) 03 870 99 00.

Adviserend bezoek?
Contacteer ons

BITO Systems nv
Boomsesteenweg 97

BE-2630 Aartselaar

Tel:  +32 (0)3 870 99 00
Fax: +32 (0)3 870 99 01

Route    |    Contacteer ons  

Bekijk ons op