Vandersanden krijgt grip op hulpstoffenvoorraad dankzij stellingen van BITO

25 March 2014 - 13.18 u.

Vandersanden, fabrikant van gevelstenen, heeft de opslag van hulpstoffen en verpakkingsmaterialen geoptimaliseerd met palletdoorrolstellingen en inschuifstellingen (capaciteit van bijna 1000 pallets). De nieuwe opslagmethode leidt tot efficiënter werken en minder fouten.

Groeiend assortiment

Het enorme tasveld van Vandersanden in Dilsen biedt een fraai vergezicht over ongeveer 25 miljoen handvormgevelstenen, in kleur variërend van avondrood tot brons en van geel zilverzand tot zwart mangaan. De enorme voorraad is het resultaat van het flink gegroeide assortiment van de steenfabriek.
De verschillende kleuren ontstaan door het toevoegen van bepaalde hulpstoffen zoals ijzeroxide, mangaan of gele kleipoeder. Die hulpstoffen worden aangeleverd in big bags of in 25 kilogramzakken, gestapeld op pallets met verschillende formaten.
Tot voor kort stonden alle hulpstoffen ongeorganiseerd op de grond. Niemand wist op welke plek welke hulpstof stond, met als gevolg dat medewerkers vaak lang moesten zoeken.

Palletdoorrolstellingen

Begin 2013 besloot Vandersanden om de opslag van hulpstoffen efficiënter te organiseren. Het oog viel op palletdoorrolstellingen en inschuifstellingen. 

Wat de palletdoorrolstellingen van BITO onderscheidt, is het gebruik van de FlowStop. Deze innovatieve pallet seperator maakt het mogelijk om op eenvoudige en veilige wijze pallets uit een stellingkanaal te halen zonder kans op schade aan stelling of lading. De FlowStop bestaat net als veel traditionele pallet separators uit een palletstop die tussen de rollen omhoog komt en de tweede pallet tegenhoudt. Nieuw is dat deze palletstops in werking worden gesteld door een flexibele arm.

De palletdoorrolstellingen en invoerstellingen voor hulpstoffen zijn door BITO in zes weken tijd op twee verschillende locaties in de fabriek opgebouwd. De grootste sectie bestaat uit palletdoorrolstellingen met 42 kanalen, verspreid over drie niveaus. Elke kanaal kan maximaal 12 pallets bevatten, wat een opslagcapaciteit van 504 pallets met een gemiddeld gewicht van anderhalve ton oplevert.
De tweede sectie bestaat uit inschuifstellingen met 21 kanalen en 5 pallets per kanaal, goed voor 105 pallets in totaal. Hier liggen voornamelijk restpartijen. Hier werken we volgens het principe last in, first out (LIFO), bij de palletdoorrolstellingen is het first in, first out (FIFO).”

Bekijk de werking van de palletseparator: "FlowStop" video.

Voordelen nieuwe magazijninrichting

  • Door de compacte opslag en het optimale hoogtegebruik is de opslagcapaciteit flink vergroot.
  • Elke hulpstof heeft een vast kanaal toegewezen gekregen. Heftruckchauffeurs hoeven dus niet langer te zoeken voordat ze de juiste hulpstof hebben gevonden. Ze kunnen de benodigde pallet direct uitnemen zonder eerst andere pallets aan de kant te hoeven schuiven.
  • Verbeterd voorraadbeheer. Het is nu veel gemakkelijker geworden om de voorraad te inventariseren, wat leidt tot een grotere voorraadbetrouwbaarheid en geen stilstanden in productie.
  • Het opslaggebied is nu goed te reinigen. De rollenbanen op vloerniveau zijn opklapbaar. Als er onverhoopt een big bag breekt bij het uitnemen van een pallet, kan de vloer vrij gemakkelijk worden geveegd zonder halsbrekende toeren uit te halen.

De heer Bloemen, project manager bij Vandersanden:

“Het is een flinke investering, maar die betaalt zich zeker terug. We werken nu efficiënter en maken minder fouten. Daarnaast is de orde en netheid in het hulpstoffenmagazijn een stuk verbeterd. Maar al dat soort zaken moet je niet becijferen, dat moet gewoon geregeld zijn."

 

Bel ons voor meer informatie: 03 870 99 00


Contacteer ons

BITO Systems nv
Boomsesteenweg 97

BE-2630 Aartselaar

Tel:  +32 (0)3 870 99 00
Fax: +32 (0)3 870 99 01

Route    |    Contacteer ons  

Bekijk ons op    

  

             

Nieuwsbrief